Visit My Instagram!

Friday, April 27, 2012

Pengurangan kadar bayaran balik pinjaman MARA

Assalamualaikum. 

Hari ni Sya nak cerita tentang permohonan pengurangan kadar bayaran balik pinjaman mara yang Sya dah buat hari tu. Alhamdulillah, permohonan dah diluluskan. Sya hanya perlu bayar 10% sahaja. Hehe. Terima kasih MARA! Syukur sangat. Banyak dapat kurang. 


Sesiapa yang nak baca entri pasal permohonan ni boleh klik link ni, http://syarazali.blogspot.com/2012/01/penangguhan-bayaran-balik-dan.html

Simple aje nak mohon. For those yang tak buat permohonan lagi boleh buat sekarang okey. Hehe. Yang dah nak habis study pun dah boleh prepare apa yang patut. 

Okey itu sahaja nak share hari ini. Thanks for reading! :)





19 comments:

  1. hi, nak tanya. kalau pointer 3.5 ke atas kan, kadar bayaran balik berapa percent ye? tq

    ReplyDelete
  2. hai..time awk buat permohonan pengurangan bayaran mara nie..awak dah dpt jadual bayaran balik pinjaman tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum. lepas dah hantar permohonan baru dapat jadual bayaran balik

      Delete
  3. setahu saya atleast dpt 2.0 something pun boleh lulus dgn bayaran separuh je.. cth: pinjam 30 ribu tp byr RM15 ribu.

    adik saya pinjam RM35 tp byr RM6 ribu je dlm 17% lah bila kira dgn pointer 3.5 (lebih kurang la)

    ReplyDelete
  4. sya, apsal aku xde dpt jadual byrn balik pon? tau2 je dpt surat byr dah ttunggak. camne nak cek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahulah tu. try call pejabat Mara aje.

      Delete
  5. as'salam ka sya..nk tnye nak buat surat penagguhan tu macam mne ye? nak tau contoh surat tu mcm mne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. surat penangguhan tu surat permohonan penangguhan yang simple aje. permohonan penangguhan mestilah disebabkan sambung belajar. selain tu sertakan surat pengesahan masih belajar daripada instituisi pengajian tempat kita belajar. dalam surat kena ada maklumat nama kursus diikuti, tarikh mula dan tarikh tamat pengajian.

      Delete
  6. Salam. Nak tny.. Berapa lama nk tnggu dpt jwpn? Sy anta bulan 1/2013. Masih xdpt surat.

    ReplyDelete
  7. Salam. Saya nak tnye brp lame tnggu dpt reply surat tu? Sy anta bulan 1 masih xde surat smp rumah. Risau jgk permohonan sy xsmp ke ape...

    ReplyDelete
  8. boleh tau tak ..berapa CGPA syara berapa sampai kne byr 10% je

    ReplyDelete
  9. nk tnya...hantar surat pengurangan bayaran pinjaman ble...1 thn sblm hbs blaja kn...kalo sya da hbs blaja tp pinjaman masih brjalan cmne yek....

    ReplyDelete
  10. iya, sy pun mcm tu jgk. blh tlg prjelaskan?

    ReplyDelete
  11. Macam mne nk mohon pengurangan kdr byran tu?

    ReplyDelete
  12. Mcm mne cre nk bwat rayuan pngurgan pnjman tu ye...

    ReplyDelete